Koronavuosi Havukoskella

Vuoden vaihteesta on vierähtänyt tovi, mutta ei kuitenkaan niin kauan, että olisi myöhäistä katsoa menneeseen ja viimevuoden tapahtumiin Säätiöllä. Tähän omituiseen vuoteen, kun korona iski ja pisti lähes kaiken sekaisin.

Säätiömme toiminta Havukoskella muuttui radikaalisti, kun keväällä poikkeusolot tulivat voimaan ja oli keskeytettävä kaikki ryhmätoiminta. Olimme uuden edessä. Suurimmat muutokset olivat varmasti, se että toiminta täytyi keskeyttää Havu- ja Myyrastissa sekä palvelukeskusryhmissä. Havurasti ja Myyrasti menivät hetkeksi kokonaan kiinni, mutta silti Rastien työntekijät pitivät asiakkaisiin aktiivisesti yhteyttä puhelimitse.  Tämän lisäksi Havukeskuksen vuokra-asukkaille tarjottiin maksutta myös muuta palvelua. Rastien työntekijät yhdessä asukasohjaajamme kanssa tarjosivat kaupassa/apteekissa käyntiapua sekä lisäksi Vantaan kaupungin kanssa yhteistyössä jaettiin ruoka-apua sitä tarvitseville. Kerran viikossa jaettiin asukkaille postia: jumppaohjeita, aivojumppatehtäviä, tervehdyksiä sekä runoja, joita muutama asukas oli kirjoittanut mielen virkistykseksi ja lohdutukseksi samassa tilanteessa oleville tovereille. Lisäksi kesän tullen järjestettiin ulkona, urheilukentällä ryhmätoimintaa- turvavälein tietysti. Pelattiin mm. suosittua Mölkkyä, jumpattiin ja käytiin porukalla kävelyllä. Pidettiin yllä kuntoa ja samalla mieli virkistyi, kun tapasi muita. Nopeassa ajassa oli keksittävä, miten huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista vaikean ajan keskelläkin. Odotettiin kovasti Rastien avautumista, joka tapahtuikin elokuussa. Silloin oli riemua kerrakseen, kun jälleen kohdattiin sellaisiakin ystäviä, joita ei moneen kuukauteen ollut nähty. Tälläkin hetkellä mietitään porukalla mitä kaikkea kivaa sitten tehdään, kun korona on historiaa.  Vielä ei ole korona-aika kokonaan hellittänyt, mutta Havurastin ja Myyrastin yhteisöissä on voimaa ja kyllä me tästäkin yhdessä selvitään

Hoivan yksiköissä toiminta jatkui poikkeusolojen ajan muuten normaalina, mutta yksilöjumpat jäivät hetkeksi tauolle ja omaisten tapaaminen onnistui vain ulkona ja silloinkin turvaväleistä piti pitää kiinni. Olihan se omituista aikaa, kun omaiset olivat metrien päässä ja maskitkin vielä kasvoilla. Omaisten tapaaminen, kun oli erilaista ja harvinaisempaa, niin virikkeen osuus kasvoi vieläkin tärkeämmäksi. Videopuhelut ovat olleet aktiivisessa käytössä asukkaiden ja omaisten välisessä yhteydenpidossa. Asukkaiden päivää pyrittiin piristämään monin tavoin ja hyödynnettiin mm. älytelevisioita, joista tuli välillä mielenkiintoisia korona-ajan konsertteja ja muuta virikeohjelmaa. Ryhmäkodeissa huomattiin lemmikkien tuoma hyöty, ja monet työntekijät toivatkin omia lemmikkejään asukkaiden iloksi Havu- ja Mäntykotiin. Eläinterapia oli suosittu virikemuoto! Blogistamme sekä sosiaalisen median kanavistamme ovat omaiset voineet seurata myös päivittäin/viikoittain mitä asukkaillemme ja osastoillemme kuuluu.

Kesä toi hieman helpotusta rajoituksiin ja pystyttiinkin taas jatkamaan palvelukeskusryhmiä tosin, painopiste oli kuitenkin ulkotoiminnalla. Sama tilanne jatkui syksyllä. Liikuttiin ja pelailtiin ulkona tai jos sään mukaan täytyi olla sisällä, pidettiin kiinni tarkasti turvaväleistä, desinfioinnista ja maskeista. Koronan vaikutuksesta työntekijämme ovat saaneet olla luovia ja keksiä erilaisia toimintatapoja tukeakseen vuokra-asukkaidemme sekä osastoilla asukkaidemme hyvinvointia.

Lokakuussa Marjatta-Säätiö ja Ikäinstituutti järjestivät yhdessä myös ulkotapahtuman Rautkallion asukaspuistossa. Liikunta innosti väkeä tulemaan paikalle koleasta ilmasta huolimatta ja tiedossa olikin mm. sateenvarjojumppaa, tasapainoilua ja potkumölkkyä! Tapahtumassa kuultiin myös uudesta ”Yhdessä kotikulmilla”- projektista, jota käynnistellään koronan hellittäessä.

Kaikesta hankaluudesta huolimatta Säätiöllä on tehty töitä asukkaidemme hyvinvoinnin eteen. Työtehtävissä on joustettu ja kaveria autettu. On itketty ja naurettu yhdessä, on kaivattu omaisia ja luotu toivoa tulevaisuudesta. Ryhmiä ei olla voitu samalla tavalla pitää, mutta kaveria ei silti olla jätetty! Fyysinen etäisyys on pidetty, mutta on oltu kuitenkin ihmistä lähellä. Työntekijämme ovat kaikki antaneet oman panoksensa asukkaidemme ja asiakkaidemme hyvinvoinnin tukemiseksi. Niinhän se on, että haastavat ajat opettavat uusia toimintamalleja, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessakin. Toivotaan silti, että tulevat rokotukset toisivat jo helpotusta tilanteeseen.

VKO 4

Maanantai 25.1
Klo 9.30 Leenakodissa Virkun aamun avaus (Helmi)
Klo 10 Leenakodissa ajankohtaiskatsaus (Taimi)
Klo 10.30 Leenakodissa taitoa ja tasapainoa (Helmi) Virkun tuokio
Klo 13 Havukodissa taitoa- ja tasapainoa
Klo 13 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Onni)
Klo 14.30 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Taimi)

Tiistai 26.1.
Klo 9.30 Mäntykodissa Virkun aamupäivä säpinät  
Klo 13.30 Leenakodissa hoitajien järjestämä lukutuokio (Helmi)
Klo 13 Leenakodin letkeä iltapäivä (Onni) Virkun tuokio
Klo 14 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Onni)
Klo 15 Havukodissa hoitajien järjestämä viriketuokio

Keskiviikko 27.1.
Klo 9.30 Leenakodissa tuolijumppa (Onni)
Klo 10 Havu- ja Mäntykodissa lehdenlukua
Klo 13 Havukodissa Virkun letkeä iltapäivä
Klo 13 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Onni)
Klo 14.30 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Taimi)
Mäntykodissa iltapäivällä hoitajien järjestämää ohjelmaa

Torstai 28.1.
Klo 9.30 Mäntykodissa Virkun aamupäivä säpinät  
Klo 10 Havu- ja Mäntykodissa lehdenlukua
Klo 13 Leenakodissa Virkun letkeä iltapäivä (Taimi)

Perjantai 29.1.
Klo 10 Havu- ja Mäntykodissa lehdenlukua
Klo 13 Leenakodissa ulkoilua /Motomed – ajelua

Lauantai 30.1.
Klo 10 Havu- ja Mäntykodissa lehdenlukua
Klo 13.30 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Onni)
Klo 13.30 Leenakodissa musiikillinen iltapäivä (Helmi)
Klo 14.30 Leenakodissa musiikkituokio (Taimi)
Klo 15 Havukodissa hoitajan järjestämä viriketuokio

Sunnuntai 31.1.
Klo 10 Mäntykodissa lehdenlukua
Klo 10 Havukodissa katsotaan jumalanpalvelusta
Klo 13.30 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Onni)
Klo 13.30 Leenakodissa hoitajien järjestämää ohjelmaa (Helmi)
Klo 14.30 Leenakodissa Levyraati (Taimi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.